Kyrkås Kulturgård i Lungre

Kyrkås Kulturgård i Lungre – en gård med anor från 1700-talet.

Strax intill Kyrkås kyrka i Lungre finns en kulturminnesmärkt byggnad i tre våningar från 1826. Det är Jämtlands bäst bevarade 1800-tals byggnad.

Första gången vi besökte platsen visste vi inte så mycket vad som väntade oss. Vi fick information om att det var ett äldre kulturhistoriskt värdefullt hus på gården som skulle restaureras med hjälp av bidrag från länsstyrelsen. Byggherren hade stämt träff med oss för att de ville ha hjälp av oss att med att bygga om ett intilliggande traktorgarage till restaurang / gårdskök som skulle serva de planerade konferenserna som skulle hållas i det gamla huset.

Historiens vingslag snuddade vid oss …

Väl på plats så blev vi alldeles stum när vi klev över tröskeln till det gamla huset. Det kändes som att vi plötsligt förflyttats 200 år tillbaka i tiden. Här hade tiden verkligen stått stilla. Skor, porslin, barnvagn – allt stod på samma plats som för 200 år sedan. Det kändes overkligt på nåt sätt. Men oerhört häftigt och ärofyllt att ha fått uppleva detta innan huset påbörjade sin restaurering. Som vi senare också blev delaktiga i tillsammans med andra experter på området.

Antikvarie ledde restaureringen med tydliga instruktioner

Renoveringen har skett med hjälp av en antikvarie från Jamtli som angett förutsättningarna för hur renoveringen får utföras. Målet är att man som besökare ska få uppleva en äkta historisk miljö när man kommer hit.

Vi fick uppdraget att byta ut bottenstocken under entrébron samt elektrifiera huset. När vi skulle byta ut bottenstocken så var det Jamtli som levererade stocken och anvisade hur den skulle bilas ur för att efterlikna originalet så mycket som möjligt, trots att den inte skulle bli synlig när vi hade återmonterat bron. Det visar på hur höga krav som ställdes på renoveringen.

För att kunna elektrifiera huset så var kravet tydligt; ingen eldragning fick synas, den skulle byggas in. Det innebar att vi med instruktion från Jamtli byggde sockellådor som vår elektriker kunde dra den nya elen bakom. Socklarna målades sedan in i samma färger som väggen för att döljas.

Övrig restaurering som utförts är målning i gammal stil och tapetsering med nytillverkade tapeter i samma färg och mönster som finns kvar i ett av byggnadens skåp. Det fanns många lager tapeter på varandra i det gamla huset. En gammal tapet ovanför sängen är sparad eftersom det var den första som fanns i byggnaden. Nya innerfönster har tillverkats, i samma stil som befintliga, för att huset ska behålla lite värme på vintern. Men isolering uteblir. Istället ska husets gamla kakelugnar restaureras och bli fungerande igen, nya skorstensrör ska installeras så att eldstäderna kan fungera.

Vatten och avlopp får inte dras in i byggnaden. Istället har vi fått bygga en separat wc-byggnad intill. Och för att den inte ska kännas som en vanlig offentligt toalett så har vi lagt lite omsorg på den byggnaden. All disk kommer att skötas i den nya restaurangen i närheten.

Brandskydd i en kulturhistorisk miljö

Brand i en kulturhistorisk byggnad kan leda till stora förluster av kulturhistoriska värden. Med förebyggande brandskydd kan skadorna minimeras vid en ev. brand. Detta påverkar såklart det kulturhistoriska värdet. Det enda synliga som tillåtits i byggnaden är handbrandsläckare och ett automatiskt brandlarm, samt vägledande markeringar vid utrymningsvägar. Annars kommer inte byggnaden bli godkänd för att kunna hålla konferenser med alla krav på säkerhet det medför att kunna utrymma i händelse av en brand.

Brandsäkerhetskraven medförde att ett av fönstren fick bytas ut på övervåningen för att klara utrymningskraven. Ett nytt fönster har tillverkats i samma utförande som originalet. Utifrån märks ingen skillnad. Från utrymningsfönstret ska det sedan byggas en brandtrappa i trä.  Trappan måste monteras med distanser, den får inte klämma panelen. Det ställer krav på att trappan förankras ordentligt i backen. Man kan enkelt säga att detta projekt inte haft samma typer av förutsättningar som vi är vana vid.

Byggherren har fått bidrag för kostnaderna att restaurera huset som då i framtiden kan fungera som kurs och konferensgård. Huset kommer dock tyvärr inte att bli tillgängligt för personer med funktionsnedsättning eftersom det inte går att genomföra på grund av kulturmärkningen.

Restaurang / Gårdskök

Nu håller vi på att bygga upp en restaurang på gården som ska fungera som ett gårdskök för att serva konferenserna och den ska även kunna användas för olika kurser. Byggnaden var ett ursprungligen traktorgarage som var hopbyggd med en gammal bakstuga med timmerstomme. Bakstugan ska behållas för att det ska kunna bakas tunnbröd och pizza i den gamla ugnen.

Mycket skissande har det blivit

Vi har tillsammans med byggherren ritat upp huset hur det ska se ut. Mängden ändringar, innan vi till slut blev nöjda med resultatet, föranleddes av många skisser samt klipp och klistra varianter på papper, för att kunna illustrera effekterna av olika alternativa fönsterplaceringar, inredning kök mm. Allt eftersom vi rivit och byggt så har vi sett nya förutsättningar och möjligheter.

Det är detaljerna som avgör hela intrycket

Det mest spännande med denna byggnad är dess magnifika höjd. Det är 3,5 meter i takhöjd. På entrésidan monteras nya kittade spröjsade fönster i normal storlek, men på gaveln blir det ett stort öppet gavelparti för att släppa in ljus och utsikt. Entrédörren blir ungefär en likadan pardörr som på det K-märkta huset i samma kulör, med ett fantastiskt vackert överstycke. Här ska byggherren såga och snickra till det på egen hand. Det kommer bli spännande att se slutresultatet. Byggherren ska även själv tillverka och montera överstycken till fönstren.

Under hela projektet har det varit viktigt att beakta kyrkans läge intill gården. Kyrkan ligger vackert och är en fantastiskt fin vy från gården. Vi har därför valt att montera ett högt fönster i riktning mot kyrkan för att man ska få uppleva samma utsikt även inifrån byggnaden.

Byggherren strävar efter att det ska bli en gammaldags och trivsam miljö, och är väldigt noga med färg- och materialval, för att den rätta känslan ska infinna sig och för att man ska känna att man befinner sig på en kulturgård med anor från 1700-talet. Därför har de även flyttat hit en gammal kakelugn ska uppföras i restaurangen.

Vi är mycket stolta över att ha fått delta i detta uppdrag och fått vara med att utveckla nåt så unikt som detta projekt. Det enda i Jämtland med denna historia!

www.kyrkaskulturgard.se kan du boka kurs, konferens och läsa mer om Brita Jonsdotter som bodde på gården för 200 år sedan.

Fler projekt:

  • Alla
  • Nyproduktion
  • Renovering